VVD-raadsleden Desirée en Koen verzorgen gastlessen op basisscholen

Wie besluit er nou eigenlijk wat over het dorp waarin je woont? De VVD-raadsleden Desirée van Paridon en Koen Vermeulen geven hier samen met 5 andere raadsleden gastlessen over op de basisscholen in onze dorpen. Lesprogramma Het lesprogramma bestaat uit drie lessen. De kinderen bereiden zich op school voor aan de hand van lesmateriaal gemaakt door de gemeente. Met het lesmateriaal leren de kinderen wat de gemeente doet en wat politiek en democratie betekenen. Het materiaal begeleidt hen ook bij het maken van een haalbaar plan voor de Dag van de Kinderraad. Ook bevat het adviezen over presenteren en debatteren.

Raadslid op school 
Het raadslid komt een gastles verzorgen tijdens de derde les. Hij of zij vertelt dan onder andere over de gemeenteraad en over het werk van een raadslid. Ook zal het raadslid de kinderen advies geven hoe zij hun plan nog beter kunnen maken en helpen bij het oefenen in presenteren en debatteren. Het raadslid coacht, samen met de docent, de kinderen tijdens de Dag van de Kinderraad.  


De Dag van de Kinderraad op 23 juni 
Op donderdagavond 23 juni vindt van 19:00 tot 21:00 uur de Kinderraad plaats in De Duinpan in De Zilk. Hier vergadert ook de gemeenteraad. De vergadering van de Kinderraad wordt net zoals bij de gemeenteraadvergadering voorgezeten door burgemeester Wendy Verkleij. Ze wordt daarbij op 23 juni geholpen door de kinderburgemeester van Noordwijk, Tess van Eijk. De vergadering zal worden gestreamd via de gemeentewebsite.  


Iedere groep presenteert tijdens de vergadering van de Kinderraad haar plan. De leerlingen van de andere groepen stellen vragen over het plan en de kinderen gaan met elkaar in debat. Daarna stemmen ze op het plan wat zij het beste vinden. De groepen bepalen van tevoren welke twee leerlingen namens de groep het woord zullen voeren in de kinderraadsvergadering. De andere leerlingen volgen met de docenten en de raadsleden de vergadering vanaf de publieke tribune.   


Plan voor Noordwijk 
Het plan dat tijdens de Dag van de Kinderraad wordt gekozen zal door de gemeente worden uitgevoerd. De gemeente stelt daarvoor 3.000 euro ter beschikking. Er zijn twee voorwaarden waar het plan aan moet voldoen. Het moet iets brengen waar zoveel mogelijk kinderen in de gemeente Noordwijk profijt van zullen hebben en het plan moet uitvoerbaar zijn 
Wij kijken uit naar alle mooie plannen die op deze avond gepresenteerd zullen worden.