De VVD Noordwijk is Ted Jansen veel verschuldigd (22 november 1935 – 1 april 2021)

In de politiek leeft men doorgaans bij het heden en zijn resultaten uit het verleden geen enkele garantie voor een blijvende waardering. Naarmate de generaties elkaar afwisselen vervaagt het beeld. Ted Jansen was een uitzondering. Hij was en bleef tot het eind de éminence grise van de VVD Noordwijk. Met alle recht van de wereld. Zeven keer was hij met groot succes lijsttrekker en bestuurde het dorp twaalf jaar als wethouder. Ted’s carrière in de gemeentepolitiek startte in 1966, toen er bij ondernemers grote ontevredenheid heerste over het beleid. Het resulteerde in de oprichting van de lokale VVD.

© MvdJ

 De eerste verkiezing leverde één zetel op. Later haalde de partij met Jansen als nummer 1 er zes, mede door gelikte campagnes met veel nieuwigheden.

Daarna koos hij voor de Provinciale Staten. Eerst werd het lidmaatschap van PS nog gecombineerd met het wethouderschap, maar toen hij in 1982 werd benoemd tot gedeputeerde kon dat wettelijk niet meer. In de jaren daarna werd hij veelvuldig gepolst voor een opstap naar de landelijke politiek of een burgemeesterschap, maar dat weigerde hij. Wethouder en gedeputeerde zijn bestuurlijke 'doe-functies' en op zijn lijf geschreven. Zelfs het aanbod om staatssecretaris te worden wees hij af, omdat de portefeuille niet interessant genoeg was. “Ik hoef niet persé de krenten uit de pap, maar de achtergebleven rozijnen trekken me niet. Je moet weten wat je kunt en vooral wat je niet kunt," zei hij.

Ted Jansen is waarschijnlijk de meest gedecoreerde Noordwijker. Hij was tweevoudig Ridder: in de Orde van Oranje Nassau én in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De landelijke VVD eerde hem met de prestigieuze Thorbecke Penning en de Stikker Penning. En hij was lid van verdienste van zowel de afdeling Noordwijk als de Ondercentrales Duin- en Bollenstreek en Rijnstreek.

Jaarlijks wordt de Ted Jansen Award uitgereikt aan de persoon of instantie, die zich bijzonder heeft onderscheiden op het gebied van de verkeersveiligheid en met name op het aanpassen van wegdek en ruimtelijke omgeving aan de gewenste snelheid. In de ruimtelijke ordening wordt dit het Ted Jansen concept genoemd. En wie op rijksweg 57 bij Goedereede de rotonde neemt en de kans krijgt ook om zich heen te kijken, leest dat hij over het Ted Jansen Plein rijdt.

Ted Jansen is altijd Noordwijker gebleven. Zonder voorkeur voor Binnen of Zee, zoals iemand past die is geboren op de grens van beide werelden, de Van Panhuysstraat. Hij speelde een bescheiden maar invloedrijke rol op de achtergrond in de woelige perioden rond gemeentelijke verkiezingen.

De levenswijsheid 'Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw' is in het geval van de Jansens meer 'Achter elke succesvolle man staat een bescheiden vrouw.' Magda was er vooral voor de achtergrond en voelt zich daar heerlijk. Voor Ted was zij echter op vele terreinen een waardevol klankbord, nuchter en direct. De VVD Noordwijk wenst de familie veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies.

 

Namens de VVD Noordwijk, Marjolijn van der Jagt