Nieuws vanuit de Fractie

J.l. dinsdag 16 februari heeft de gemeenteraad weer online vergaderd en ondanks de beperkte agenda liep de vergadering toch weer uit tot 23.30 uur. Op zich een redelijke tijd gezien de langdurige laatste vergadering in januari die om 01.30 uur werd afgesloten.

Het belangrijkste punt op de agenda was de beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen Noordwijk 2020’. Deze nota was in onze fractie reden voor een flinke discussie tijdens ons fractieoverleg de week daarvoor. Kern van de Nota was dat recreatieve (toeristische) verhuur van woningen met een woonbestemming de laatste jaren erg in trek is, vooral bij investeerders. Dit zorgt voor negatieve effecten op onze woningmarkt. Woningen (vooral in Noordwijk aan Zee) zijn niet beschikbaar voor woningzoekenden, starters worden uit de markt gedrukt en de doorstroming op de woningmarkt wordt beperkt. Daarnaast komt de leefbaarheid in de woonwijken en complexen onder druk te staan. Nu zijn wij liberalen en zou door het aannemen van deze nota de vrijheid van woning bezit onder druk komen te staan. Aan de andere kant is de overlast die onze inwoners, van m.n. Noordwijk Zee, ondervinden ook niet te onderschatten. Daarom bleek bij de stemming dat onze fractie verdeeld heeft gestemd. Uiteindelijk is de nota met een flinke meerderheid van stemmen aangenomen.  

 

Een brief van 8 februari van het college aan de raad trok onze aandacht. In de brief deelde het college mee dat het pand van de voormalige peuterspeelzaal ‘Harlekijn’ aan de Ludolph Berkemeijerstraat gesloopt zou gaan worden. Reden voor onze fractie om daar een motie voor in te dienen, omdat in 2013 de toenmalige Noordwijkse gemeenteraad unaniem had beslist om het perceel inclusief bebouwing te verkopen. Ook was toen bedongen dat de bestemming Maatschappelijk moest blijven. We wilden dit punt eerst nog in een commissie bespreken en de motie werd met 24 voor en 3 tegen aangenomen en daarmee is de voorgenomen sloop voorlopig geblokkeerd. Dit was voor de 2 bewoners/huurders van de ruimte een opluchting.

 

Tijdens de rondvraag vroeg de fractie van Puur naar de voortgang van de 100% aansluiting van de N206 op de Beeklaan. Vorig jaar had onze fractie daar al een motie voor ingediend. De motie vroeg o.a. naar de mogelijkheid om meer woningen te bouwen in Offem Zuid en naar het mogelijk ontbreken van ruimte voor die alzijdige aansluiting. De motie werd toen door een grote meerderheid van de raad aangenomen en zorgt ervoor dat er nu, i.p.v 638 woningen, 702 worden gebouwd.

Wethouder Alkemade van het CDA liet zien dat aan de mogelijke 100% aansluiting zeker wordt gedacht, maar er eerst nut en noodzaak moet worden onderzocht. Er is in ieder geval zeker voldoende plek voor die 100% aansluiting.

 

Tot slot werd de raad door het college geïnformeerd over de aangepaste plannen voor de uitbreiding van Museum Noordwijk, die nu door het college positief is beoordeeld. Onze wethouder Roberto ter Hark noemt het nieuwe plan een ‘aanvulling op de bestaande slechtweeraccommodatie in het hart van de gemeente’.