Zorgen om veiligheid: politiebureau in Noordwijk?

In juni 2018 deelde oud-burgemeester Jan Rijpstra nog mee dat Noordwijk te allen tijde een eigen politiebureau zou houden. Groot is dan ook onze verbazing dat in de media te lezen valt dat het Noordwijks bureau naar Katwijk zal verhuizen. Wij hebben hier vragen over gesteld.

In de raadsvergadering van 14 juni 2018 stelde de Noordwijkse VVD mondelinge vragen over de sluiting van het politiebureau Noordwijk aan de toenmalig burgemeester Jan Rijpstra. Dit naar aanleiding van berichtgeving in lokale media en vragen van gelijke strekking in de gemeenteraad in Teylingen.

Het antwoord van de burgemeester was duidelijk. “Er is geen sprake van sluiting van het politiebureau in Noordwijk. Het is ondenkbaar dat de nieuwe gemeente Noordwijk, met 45.000 inwoners, geen eigen bureau zou hebben.” (Bron: https://www.bollenstreekomroep.nl/2018/06/geen-sprake-van-sluiting-politiebureau/)

Nu leest de fractie van de Noordwijkse VVD in het Leidsch Dagblad van 5 maart 2019 dat er toch besloten is dat, omwille van de reorganisatie van de politie in de regio Duin- & Bollenstreek, het politiebureau in Noordwijk gaat sluiten. Dit in strijd met de eerdere toezegging. (Bron: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20190305_38360844/politiebureau-in-noordwijk-dicht)

De Noordwijkse VVD stelt hierover de volgende schriftelijke vragen.

1.) Kunt u aangeven in hoeverre de uitspraken in juni 2018 door de toenmalig burgemeester in de gemeenteraad destijds een juiste afspiegeling zijn geweest van het reorganisatievoorstel zoals dat op dat moment ter tafel lag?

2.) Wat is er gebeurd sinds juni 2018 en nu dat het reorganisatievoorstel op dit voor Noordwijk cruciale punt zo gewijzigd is?

3.) Hoe lang is het vandaag (5 maart 2019) in de media gepresenteerde voorstel al bekend bij u als portefeuillehouder? Wanneer is dit besluit genomen en wie hebben daar als stakeholders aan tafel gezeten?

4.) Welke acties heeft u ondernomen om het politiebureau in Noordwijk te houden, een nadrukkelijke wens van meerdere fracties binnen deze raad?

5.) Waarom is de raad niet eerder geïnformeerd over het voornemen in Noordwijk ‘slechts’ een politiepost voor aangiftes open te houden en het politiebureau te verplaatsen naar Katwijk? Is het wenselijk dat de raad dit via de media moet vernemen?

6.) In het Coalitieakkoord is opgenomen dat Noordwijk spoedig de geldende norm van één wijkagent per 5000 inwoners wil halen en dat deze wijkagenten zichtbaar zijn in alle kernen van de nieuwe gemeente. Kunt u aangeven in hoeverre u denkt dat deze reorganisatie hier een positieve/negatieve bijdrage aan gaat leveren?