Mariëtte Alkemade

Beroep/ achtergrond:

 Als zelfstandig projectmanager, strategisch adviseur en project coach help ik organisaties onder 

de naam Created with Synergy. Ik richt mij hierbij voornamelijk op grotere projecten en projecten die (dreigen te) escaleren, op het organiseren en sturen van (strategische) verandering binnen organisaties, op sterke communicatie en op het professionaliseren van projectorganisaties. Dit doe ik binnen verschillende sectoren en de opdrachten waaraan ik werk zijn dus ook zeer divers. 


Welke liberale waarde spreekt je het meeste aan en waarom? 

Uiteraard spreken alle liberale waarden me aan, omdat ze op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Verantwoordelijkheid steekt er bij mij wel een beetje bovenuit, omdat dat in mijn karakter verweven zit. 

De laatste jaren signaleer ik steeds vaker een trend die lijkt te ontstaan, waarbij mensen zelf geen verantwoordelijkheid meer willen pakken en voornamelijk naar anderen wijzen. 

Steeds minder verantwoordelijkheid en - misschien juist wel daardoor - steeds minder tolerant zijn naar elkaar. Hier kan ik mij enorm aan storen. Verantwoordelijkheid houdt in dat je vrij bent om je eigen keuzes te maken, maar dat je ook de gevolgen van die keuzes moet dragen. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor jouw leven. Het liberalisme zegt daarbij wel dat je wordt geholpen als je jezelf om een bepaalde reden even niet kan redden. Met als belangrijke kanttekening dat je ook in deze situatie nog steeds zoveel als mogelijk je eigen keuzes maakt. Liberalisme vindt dit namelijk een belangrijk deel van je waardigheid als mens.


Wat is jouw motivatie? 

Ik ben opgegroeid in de Grashoek in Noordwijk en heb hier een fijne jeugd gehad. Eerst ging ik naar de Schapendel, daarna naar de Northgo en tot slot naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ondanks dat deze laatste iets verder weg was, heeft dit me niet kunnen overtuigen Noordwijk te verlaten. Na mijn studie heb ik 10 jaar in Noordwijkerhout gewoond, waarna we een aantal jaar geleden terug zijn verhuisd naar de wijk Boerenburg in Noordwijk. Mijn vrije tijd besteed ik het liefste met mijn gezin. Ik wandel en hardloop graag en dit doe ik meestal in het prachtige Leeuwenhorstbos of in de mooie duinen van onze gemeente. Ook ben ik regelmatig op strand te vinden. Ik kan met volle teugen genieten van de luxe van de natuur en de badplaats waarin wij elke dag van het jaar mogen wonen en leven. 


Ik zou me binnen de gemeente in willen gaan zetten om synergie te creëren en samen te komen tot mooie resultaten. Ik ben gedreven, betrokken en ik sta voor vernieuwing en integriteit. Noordwijk gaat me aan het hart en daarom wil ik me graag inzetten om deze leuke gemeente nog leuker te maken. 


Wat is voor jou het belangrijkste onderwerp uit ons verkiezingsprogramma? 

Het belangrijkste voor mij uit ons verkiezingsprogramma is de kracht van “samen”. 

We moeten echt weer meer samenwerken met elkaar. Iedereen. En stoppen met wijzen naar anderen. We hebben als partij 10 krachtige standpunten geformuleerd, welke allemaal voldoende aandacht moeten krijgen in de komende periode. Eén van deze standpunten is “samen voor onze jeugd”. Dit raakt natuurlijk veel. Het gaat hierbij om de kleine kinderen in onze gemeente, 

maar ook zeker om de oudere jeugd. Met alle technologische snufjes is het niet altijd makkelijk om deze groep bij te houden en te begrijpen, maar hier zit ook meteen de uitdaging. Elk kind - jong en al wat ouder - verdiend een onbezorgde en actieve jeugd. Met genoeg plekken waar je veilig bent en jezelf kunt zijn. Iedereen verdient dezelfde kansen om zich te ontplooien. 


Wat vind je geweldig aan Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk? 

Als fervent reiziger is het natuurlijk buitengewoon om in zo’n prachtige gemeente als de gemeente Noordwijk te mogen wonen. Met de prachtige natuur als het strand, de duinen en het bos, de gezellige winkelstraten en horecagelegenheden en als het meezit ook nog een beetje zon. Wat wil een mens nog meer?! We mogen trots zijn om hier te wonen en als Noordwijkse in hart en nieren ben ik dat als geen ander. 

Het mooie aan Noordwijk, Noordwijkerhout en de Zilk vind ik dat het echt dorpen zijn met een eigen karakter en identiteit, maar ook met een enorm gevoel van solidariteit richting elkaar. Ook daar mogen we trots op zijn. 


Wat kan beter?

Er gaat heel veel goed, maar er kunnen uiteraard altijd zaken beter. Iets waar ik - en vele mensen met mij - me aan kan ergeren is de manier waarop politieke partijen met elkaar, met de inwoners en met de ondernemers omgaan. Vertrouwen en transparantie moeten een prominente plek krijgen binnen onze gemeente en hierbij speelt heldere taal een belangrijke rol. Elke inwoner moet ervan uit kunnen gaan dat we als gemeente samenwerken, luisteren naar en in gesprek gaan met belanghebbenden en in begrijpelijke taal uitleg geven. Een gemeente waarbij de inwoners, ondernemers en verenigingen centraal staan, zoals het hoort.